שוק המוניות, כפי שאנו מכירים אותו כיום, עבר מסע ארוך מהכרכרות הרתומות לסוסים של המאות הקודמות אל הרכב הממונע המוכר לנו היום. ההיסטוריה של המונית, כלי התחבורה המספק שירות נסיעה אישי ונוח, משקפת את ההתפתחות הטכנולוגית והחברתית בעולם התחבורה הציבורית. מסע זה התחיל במאה ה-17 בלונדון ובפריז והגיע לשיאו עם המצאת הטקסימטר בגרמניה בסוף המאה ה-19.
שירותי התחבורה האישיים הראשונים החלו בלונדון בשנת 1605, אז החלו להופיע הכרכרות הראשונות להשכרה, שנקראו Hackney Carriages. שירותים אלו, שהופעלו על ידי כרכרות עם סוסים, סיפקו לראשונה שירות ציבורי להשכרה עבור נסיעות בתוך העיר. בשנת 1635, הוסדר התחום על ידי חוק הכרכרות של לונדון, שנחשב לצעד הראשון בהפיכת התחבורה הציבורית לזמינה עבור כולם. שנה מאוחר יותר, ב-1636, הוקם תחנת המוניות הראשונה בלונדון, במיקום מרכזי מחוץ ל-Inn Maypole.
בפריז, בשנת 1637, הציג היזם ניקולס סובאז' שירותי כרכרות להשכרה שנודעו בשם "פיאקרים", על שם המיקום שבו החנו את הכרכרות, סמוך לבית תפילה על שם הקדוש פיאקר. כרכרות אלו פעלו ברחבי העיר והיו חלק בלתי נפרד מהתחבורה הצרפתית במשך מאות שנים..
הקפיצה הגדולה בתולדות התחבורה העירונית התרחשה בסוף המאה ה-19, כאשר הטכנולוגיה החלה להחליף את הסוסים במנועים. השינוי הגדול ביותר הגיע בזכות המצאת הטקסימטר בשנת 1891 על ידי פרידריך וילהלם גוסטב ברוהן הגרמני. המכשיר הקטן הזה אפשר למוניות לגבות תשלום מבוסס על מרחק וזמן נסיעה מדויקים, מה שהפך את מערכת התמחור להוגנת ושקופה יותר עבור הנוסעים והנהגים כאחד. הטקסימטר הוביל ליצירת מודל עסקי חדש לגמרי עבור התחבורה הציבורית.
המונית הראשונה בעולם: Daimler Victoria
המונית הראשונה בעולם המבוססת על מנוע הייתה ה-Daimler Victoria, שפותחה בשנת 1897 על ידי הממציא הגרמני גוטליב דיימלר. הרכב, שהיה מצויד בטקסימטר, סופק ליזם גרמני בשם פרידריך גריינר, שהקים את חברת המוניות הממונעות הראשונה בשטוטגרט. החידוש ברכב הזה היה לא רק בהיותו ממונע, אלא גם ביכולת שלו לגבות תעריפים מדויקים הודות לטקסימטר. זה היה השילוב הראשון בין טכנולוגיה מתקדמת ועסק תחבורה חדשני, שהפך תוך זמן קצר למודל מרכזי בערים רבות ברחבי העולם.
לאחר הצלחת המוניות בגרמניה, החלה ההתפשטות של המוניות הממונעות ברחבי אירופה ובארה"ב. ב-1899 הופיעו מוניות ממונעות בפריז, ב-1903 בלונדון, וב-1907 בניו יורק. המיזם הראשון של מוניות בניו יורק הוקם על ידי הארי נתנאל אלן, יזם שחיפש פתרון זול ואמין יותר לנסיעות בעיר, לאחר שחויב בכ-5 דולר עבור נסיעה קצרה בכרכרה. אלן ייבא מצרפת 65 רכבים עם טקסימטר וייסד את "חברת המוניות של ניו יורק" – צעד שהוביל להקמת שוק המוניות בעיר הגדולה ביותר בארה"ב.
בזמן מלחמת העולם הראשונה, מוניות בפריז זכו למעמד מיתולוגי כאשר שימשו להובלת חיילים לקו החזית. השימוש הזה במוניות סייע להניע כוחות מהר ובזמן, וביסס את מעמדה של המונית ככלי תחבורה הכרחי גם בעתות חירום.
עד המאה ה-20, מוניות ממונעות הפכו לנפוצות בערים רבות ברחבי העולם. הצלחת המודל העסקי התבססה רבות על האמינות של הטקסימטר, שהבטיח שהנוסעים יוכלו לסמוך על כך שהתעריף שייגבה יהיה הוגן ושקוף. הטקסימטר היה מחובר בתחילה לגלגלים הקדמיים של המכוניות, ולאחר מכן הועבר לשמש כחלק ממערכת ההילוכים של הרכב, מה שאיפשר למערכת להיות מדויקת ותפעולית יותר.