שוק מוניות הספיישל בישראל ניצב בצומת דרכים תרבותית וכלכלית. מבחינת רבים, המונית הספיישל מייצגת פתרון תחבורתי חיוני – אמצעי המאפשר להגיע מנקודה לנקודה במהירות ובנוחות, לעיתים כאשר אין ברירה אחרת. מצד שני, יש הטוענים כי מדובר בפריווילגיה חברתית
יקרה שרבים לא יכולים להרשות לעצמם, במיוחד בזמנים קשים שהורגשו בתקופת הקורונה והמשיכו למלחמה חרבות ברזל ולמחיר היקר שהציבור משלם.
תחבורה הציבורית, כמו אוטובוסים ורכבות, אמנם מהווה חלופה זולה בהרבה, אך היא רחוקה מלהיות מושלמת עבור כל הנוסעים. עבור אנשים מבוגרים, אנשים עם מוגבלויות או נוסעים עם מטען ומזוודות, הזמנת מונית ספיישל מהווה לעיתים קרובות את האפשרות התחבורתית האידיאלית, גם אם העלות יקרה יותר.
הבחירה בין מונית לתחבורה ציבורית נשענת לא רק על מחיר אלא גם על ערכים פסיכולוגיים כמו נוחות, פרטיות ושליטה בזמן. חקר מדע ההתנהגות הכלכלית מלמד אותנו כי אנשים נוטים להעדיף נוחות מיידית (מונית) על פני פתרונות זולים יותר אך מסורבלים יותר (כמו אוטובוסים), במיוחד במצבים של לחץ זמן או כאשר הם מעוניינים בהימנעות ממפגשים חברתיים לא רצויים, כפי שקורה לא פעם בתחבורה ציבורית צפופה.
יוקר המחיה והאם מונית היא מותרות?
מוניות ספיישל, בעיקר באזורי מטרופולין כמו תל אביב, הפכו לסמל של יוקרה – אך האם זה מוצדק? המחירים הגבוהים של שירותי מוניות נובעים ממגוון גורמים, החל מהעלויות התפעוליות של הנהגים (דלק, תחזוקה, ביטוחים) ועד לרגולציה שהופכת את רישוי הנהגים לאתגר. מצד שני, רמות השכר בישראל ומחירי המוניות גורמים לכך שישראלים רבים אינם יכולים להרשות לעצמם לשלם על נסיעה במונית.
בהקשר זה, תיאוריית הבחירה הרציונלית מראה כי כאשר ההכנסה הפנויה מצטמצמת, אנשים ינטו להימנע מפתרונות יקרים כמו מוניות לטובת פתרונות אחרים, כמו רכב פרטי או תחבורה ציבורית. המונית הופכת לאמצעי תחבורה שנשמר למצבים מיוחדים כמו הגעה לפגישות חשובות, יציאה מהעיר לנמל התעופה בן גוריון או כאשר התחבורה הציבורית אינה זמינה בשעות הלילה.
ומה עם תחבורה שיתופית?
בזמן שבישראל התחבורה השיתופית (שיתוף רכבים) אינה מצליח לגבור על הכוח הפוליטי של איגוד נהגי המוניות, בעולם אפליקציות כמו אובר ובולט יצרו מהפכה של ממש ובמדינות שונות מוניות הספיישל מאבדות את מקומן כאפשרות הבלעדית לתחבורה פרטית מהירה. אובר אינה פועלת בישראל אך מודל הפעילות שלה המציע שירותים במחירים נמוכים יותר ובזמינות גבוהה, מערער את מעמד המונית הקלאסית.
פלטפורמות התחבורה השיתופית מוגבלות רגולטורית בישראל, ולכן מוניות הספיישל עדיין נהנות מביקוש גבוה במרכזי הערים. יחד עם זאת, אם הרגולציה תתרחב ותאפשר יותר שירותי תחבורה שיתופית, מוניות הספיישל עלולות להימצא תחת איום קיומי משמעות גם בישראל.
פרספקטיבה כלכלית-חברתית
אחד היתרונות העיקריים של מוניות הוא זמינותן במצבים בהם תחבורה ציבורית אינה פועלת ביעילות, כמו בשעות הלילה המאוחרות או באזורים פריפריאליים שבהם קווי האוטובוס אינם תכופים. לאנשים שאין ברשותם רכב פרטי, מונית מהווה פעמים רבות אמצעי גישור הכרחי. בהקשר זה, יש לראות במוניות ספיישל לא רק מותרות, אלא אמצעי שמבטיח שוויון תחבורתי. הנגישות שמספקות המוניות מאפשרת גם לאנשים החיים בפריפריה או במצבים בהם התחבורה הציבורית אינה פועלת בצורה אופטימלית ליהנות מניידות חופשית.