בתחום הרכב האוטונומי, טסלה נחשבה במשך שנים למובילה, עם חזון שאפתני של אילון מאסק להפוך את כלי הרכב של החברה לאוטונומיים לחלוטין. עם זאת, בשנים האחרונות, ויימו (Waymo), חברת הבת של אלפבית (חברת האם של גוגל), מציגה התקדמות מרשימה בתחום, הן מבחינת גיוסי הון והן בפיתוחים טכנולוגיים. האם טסלה מאבדת את ההובלה?
גיוסי הון והשקעות
ויימו הצליחה לגייס מיליארדי דולרים ממשקיעים פרטיים ומחברות אסטרטגיות, מה שמאפשר לה להרחיב את פעילותה ולפתח טכנולוגיות מתקדמות. ב-2020, החברה גייסה 3 מיליארד דולר, וב-2021 הוסיפה עוד 2.5 מיליארד דולר. השקעות אלו מאפשרות לויימו להרחיב את צי הרכבים האוטונומיים שלה ולשפר את הטכנולוגיה.
מנגד, טסלה מתמקדת במימון עצמי ובמכירת מניות כדי לממן את פעילותה. החברה לא ביצעה גיוסי הון משמעותיים בשנים האחרונות, מה שמגביל את יכולתה להשקיע בפיתוחים חדשים בקצב של ויימו.
פיתוחים טכנולוגיים
ויימו מפעילה שירות מוניות אוטונומיות בפיניקס, אריזונה, עם צי רכבים ללא נהג. השירות פועל ללא התערבות אנושית, והחברה מתכננת להרחיבו לערים נוספות. בנוסף, ויימו משתפת פעולה עם יצרניות רכב כמו פולקסווגן וולוו לפיתוח רכבים אוטונומיים.
טסלה, לעומת זאת, מציעה את מערכת ה-FSD (Full Self-Driving) כעדכון תוכנה לרכבים קיימים. המערכת עדיין דורשת פיקוח נהג, והחברה מתמודדת עם אתגרים רגולטוריים ובטיחותיים. בנוסף, טסלה מתכננת להשיק את ה-Cybercab, מונית אוטונומית ללא נהג, אך הייצור מתוכנן להתחיל רק בין השנים 2026 ל-2027.
אתגרים רגולטוריים ובטיחותיים
ויימו פועלת בשיתוף פעולה עם רשויות רגולטוריות ומקפידה על תקני בטיחות מחמירים. החברה מבצעת בדיקות מקיפות ומפרסמת דוחות שקיפות על ביצועי הרכבים האוטונומיים שלה.
טסלה מתמודדת עם ביקורת על כך שהמערכת שלה משווקת כ"נהיגה עצמית מלאה" למרות שהיא דורשת פיקוח נהג. הרשויות בארה"ב חוקרות תאונות שבהן היו מעורבים רכבי טסלה במצב אוטונומי, מה שמעלה שאלות לגבי בטיחות המערכת.
לסיכום, בעוד שטסלה ממשיכה להוביל בתחום הרכבים החשמליים, בתחום הרכב האוטונומי ויימו מציגה התקדמות מרשימה בגיוסי הון, פיתוחים טכנולוגיים ועמידה בתקני בטיחות. העתיד יראה האם טסלה תצליח להדביק את הפער או שויימו תבסס את מעמדה כמובילה בתחום הרכב האוטונומי.